Wijn uit Toscane: wat moet je zeker weten?

Geplaatst op 06-12-2022

Categorie: Eten en drinken

Vandaag zullen we het hebben over de heerlijke wijnen uit Toscane, een prachtige regio in Italië bekend om zijn uitstekende wijnbouw.

Toscane is een van de oudste wijngebieden ter wereld en heeft een rijke wijnhistorie die teruggaat tot in de oudheid. De wijnbouw in de regio is sterk verbonden met haar landelijke cultuur en is dan ook een belangrijk onderdeel van de Toscaanse identiteit.

De wijngaarden van Toscane liggen voornamelijk in het zuiden van de regio, in het beroemde Chianti-gebied. De wijnstokken hier groeien op hellingen met een ideale helling van tenminste 15 graden, wat bijdraagt aan de kwaliteit van de druiven. De bodem in deze gebieden is voornamelijk kalksteen en leem, wat de wijnen een unieke smaak geeft.

Een van de meest bekende wijnen uit Toscane is Chianti, een robijnrode wijn gemaakt van de Sangiovese-druif. Deze wijn is krachtig en vol van smaak, met tonen van rode vruchten en kruiden. Chianti is het perfecte drankje bij een stevige pasta of een stukje gegrild vlees.

Naast Chianti zijn er nog vele andere fantastische wijnen uit Toscane die het proberen waard zijn. Vino Nobile di Montepulciano is een elegante rode wijn gemaakt van de Sangiovese-druif en de Canaiolo-druif. Deze wijn heeft een fijne balans tussen fruitigheid en zuren en is perfect bij wildgerechten of kazen.

Brunello di Montalcino is een andere fantastische rode wijn uit Toscane. Deze wijn is gemaakt van 100% Sangiovese-druiven en rijpt minstens twee jaar in eiken vaten voordat hij op de markt wordt gebracht. Deze wijn is krachtig en complex, met tonen van kersen, rozen en een vleugje kruiden. Hij is perfect bij wildgerechten of biefstuk.

Toscane is ook bekend om haar witwijnen. Een van de meest populaire is Vermentino, een frisse en fruitige wijn gemaakt van de Vermentino-druif. Deze wijn heeft tonen van citrus, appel en perzik en is heerlijk bij visgerechten of gegrilde groenten.

In samenvatting, Toscane is een prachtige regio met uitstekende wijnen.